Kleding

HOE JE EEN T-SHIRT KUNT VERVEN

Hier is onze super makkelijke stap-voor-stap tie dye gids. In een mum van tijd ga je van de saaie Joe Schmo naar het thuisfront achter het stuur van een hippe VW-bus.

Welk T-shirt moet ik kiezen?

Voordat we in het proces zelf duiken, wil je het juiste soort t-shirt gebruiken om het best mogelijke tie dye resultaat te garanderen. Niet elk shirt is voldoende. Zoals u zich kunt voorstellen, zijn witte t-shirts vaak de manier om te gaan. Niets anders zal de individuele verfkleuren beter doen uitkomen. Echter, sommige lichtgekleurde shirts kunnen goed werken voor een meer unieke uitstraling, maar hou er wel rekening mee hoe de kleurstof tegen de achtergrond zal verschijnen. Alles wat te donker is zal min of meer zinloos zijn. We raden ook aan om 100% katoenen t-shirts te gebruiken over andere stoffen. Katoen is geweldig om die kleuren op te zuigen en vast te houden, zelfs na meerdere wasbeurten. Het kiezen van niet-katoenen kleding kan het risico met zich meebrengen dat de kleur snel vervaagt, of zelfs helemaal niet blijft plakken. Ook dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar tie dying IS permanent. Kies geen overhemd waar je in de toekomst spijt van zou kunnen krijgen.

Wat heb je nodig als je wilt verven?

 • Tafel
 • Tarp, plastic folie of vuilniszakken
 • Zeepwater
 • Papieren handdoeken
 • Katoenen t-shirts
 • Een emmer voor elke kleur
 • Natriumcarbonaat (een kleurstoffixer)
 • Spuitfles
 • Rubber of kunststof handschoenen
 • Stoffen stropdas kleurstof
 • Elastiekjes
 • Knikkers, munten en/of snaren
 • Verzegelbare plastic zakken

Stap één: Voorwassen van je shirt

Vooral als het shirt niet splinternieuw is, moet je het goed wassen in heet water voordat je het verft. Dit zorgt ervoor dat potentiële oliën, vuil of andere chemicaliën die de kleurstof kunnen weerstaan, volledig worden uitgewassen.

Stap twee: Richt je ruimte in

Kies bij voorkeur een buitenruimte, of een binnenruimte die volledig bedekt is met plastic of dekzeilen. Dit is ook een goed moment om verpestbare kleren aan te trekken of een smok die alles onderhuids bedekt. Vergeet niet dat we met echte kleurstoffen werken, wat betekent dat ze alles wat vlekkerig is heel gemakkelijk zullen besmeuren. Zet je verfzone op met het zeil, plastic folie of vuilniszakken om de tafel waar je aan gaat werken volledig te bedekken. Plaats de emmer met zeepwater en papieren handdoeken in de buurt. U zult dit dicht willen hebben, zodat u uw handen gemakkelijk kunt wassen of gemorste stoffen kunt opruimen voordat de kleurstof de kans krijgt om in te trekken.

Stap drie: Kies je techniek & bind je shirt vast

Om verschillende tie dyeing ontwerpen te maken, gebruik je een van de vele verschillende verftechnieken die er zijn. In principe gebruik je de elastieken, touwtjes, knikkers en munten om deze ontwerpen te maken. Door de stoffen in verschillende vormen en patronen te draaien, zal de inkt in de spleten binnendringen en zo texturen en kleureffecten creëren. Door het knijpen van de stof rond bepaalde gebieden en het binden van de rubberen band rond het – of het toevoegen van touw, knikkers of munten om nog meer leuke effecten te creëren – kunt u een tie dye meesterwerk te ontwerpen. Er zijn allerlei verschillende manieren om dit te doen, maar hier zijn drie populaire technieken om je op weg te helpen:

Spiraal

Begin in het midden van de T-shirt, draai het shirt tot het strak in een spiraalvorm is gewikkeld. Plaats 3-4 elastieken rond het opgewikkelde shirt zodat ze 6-8 taartvormen van gelijke grootte creëren. Voeg een andere inktkleur toe aan elk “plakje” van de taart. Doe dit aan beide zijden en zorg ervoor dat elke zijde van het “plakje” dezelfde kleurstof heeft.

Crumple

Begin aan het ene uiteinde van je afgeplatte shirt en krab de stof langzaam op. Messier is beter, maar probeer het meer vet te houden in de vorm van een pannenkoek, niet in de vorm van een kogel. Een opgevuld shirt maakt het moeilijker voor de inkt om de binnenkant van het shirt te bereiken. Voeg één kleur inkt toe aan één kant van het shirt. Zorg ervoor dat u niet overdrijft of het risico loopt dat u de kleurstof van de stropdas verliest. Draai het hemd om en herhaal dit met dezelfde of een andere kleur.

Bullseye

Knijp je shirt op de plaats waar je het midden van de bullseye wilt hebben en trek het naar boven. Plaats een elastiekje ongeveer 3-4 inches hieronder waar je knijpt. Een paar centimeter onder dat, voeg nog een elastiekje toe. Ga door totdat je shirt op is en maak in principe een lange, stoffen buis. innen elke sectie, voeg een andere inktkleur toe. Hou je niet van regels? Dat is ook cool! Soms gebeuren de beste ontwerpen gewoon door willekeurig te draaien, te krullen, of met je gevoel mee te gaan. Tuurlijk, het kan een puinhoop worden, maar dat hoort bij het plezier, toch?

Stap vier: Maak het Shirt & Kleurstoffen klaar

Veiligheid eerst! Bind het sterven van je handen klinkt misschien koel, maar elk contact van de huid met chemicaliën – zelfs als ze niet giftig zijn – is nooit een goed idee. Nu is het tijd om die plastic of rubberen handschoenen aan te trekken. Om de kleurstof beter te laten hechten aan uw shirts, laat u de vastgebonden tees weken in een mengsel van natriumcarbonaat en water gedurende ongeveer 20 minuten voordat u kleuren toevoegt. Hoewel u de specifieke instructies op het natriumcarbonaat moet volgen, is de verhouding meestal ongeveer een halve kop natriumcarbonaat tot elke liter water. Terwijl de shirts weken, begin dan met het mengen van de kleurstoffen in hun aparte emmers. Bereid de kleurstoffen voor volgens de aanwijzingen op elke fles.

Stap vijf: Begin te verven

Nu is het tijd voor het superleuke gedeelte. Dunksecties van je shirt in de verschillende kleurstoffen. Probeer heel hard om te voorkomen dat de kleurstoffen in de emmers en op het shirt zelf gemengd worden. Als er te veel kleurstoffen worden gemengd, beginnen de kleuren er serieus uit te zien als poep. Zeker niet groovy. Gebruik voor extra precisie spuitflessen om een deel van de kleurstoffen aan te brengen. Sommige verfsets komen al mee, maar zo niet, pak er dan zelf een paar. Dit is een geweldige manier om verf toe te voegen, preciezer dan alleen maar dunken.

PROTIP: Als je een shirt met veel witte ruimte wilt, zorg er dan voor dat de kleurstof niet te ver in de spleetjes druppelt die bij het vastbinden zijn gemaakt. Aan de andere kant, als je minder witruimtes wilt, zorg er dan voor dat de kleurstof in zoveel mogelijk spleetjes druipt. Pas op dat je het shirt niet oververzadigt of het risico loopt dat je textuur verliest en dat je die gevreesde poepkleur creëert.

Stap zes: Laat het gebeuren.

Laat na het drogen de overtollige kleurstof van de stof afdruipen. We weten dat je niet in de verleiding komt om je creatie te controleren, maar doe NIET DAT ZEZELFT!

Stap zeven: Spoel het uit

Eindelijk! Het is tijd om je prachtige, nieuwe creatie te zien.

Terwijl je het shirt onder warm water laat lopen, spoel je het volledig af terwijl je het losmaakt. Nadat het volledig ontrold is, laat je het onder koel water lopen. Zodra het water helder is, wring je het shirt uit en kijk je goed naar wat je hebt gemaakt. Vrij koel, hè?

Stap acht: Was het en laat het drogen

Je bent er bijna. Steek je nieuwe tie dye shirt in de wasmachine en geef het een goede wasbeurt met een beetje zeep en BE SURE TO WASH IT ALONE! Als je het met iets anders wast, verwacht dan dat die andere kleren geverfd worden. Na die eerste wasbeurt moet je het echter goed schoonmaken met andere gekleurde kledingstukken.