Duurzaamheid

Hoe kan ik droge bonen koken?

De tijd is gekomen. Je hebt alles in de koelkast gekookt, alles wat halverwege lekker is in de vriezer en de kast, en het enige wat tussen jou en een paniektrip naar de kruidenierswinkel staat is die vergeten zak met gedroogde kikkererwten. Of misschien probeert u uw euros verder op te rekken. Gedroogde bonen en erwten zijn het antwoord. Ze zijn goedkoop en zitten vol met eiwitten en voedingsstoffen.

Gedroogde bonen basics

Een van de redenen dat mensen het koken van gedroogde bonen vermijden, is dat ze niet direct voldoening geven. In plaats daarvan moet je vooruit plannen. De eerste stap is het sorteren van je bonen, erwten of linzen om er rotsen uit te pikken. Ja, stenen. Sla deze stap niet over omdat niemand een een reis naar de noodarts wil maken. Je kunt je bonen in een vergiet een klein handvol tegelijk schudden, of ze uitspreiden op een koekjestrommel en zoeken naar niet-bonen die zich in hun midden verstoppen. Als je eenmaal alle stenen of verdorde of verkleurde bonen hebt uitgezocht, spoel je de bonen die nog in je vergiet zitten af.

Dan komt het weken. Deze stap is enigszins controversieel. Voorstanders zeggen dat weken de suikers uit de bonen verwijdert, waardoor ze minder winderig worden en de kooktijd afneemt. Andere mensen zeggen dat deze stap overschat wordt en niet zo effectief is. Toch, met de pandemie die mensen dwingt om zoveel tijd thuis door te brengen, kan een nachtje weken geen kwaad. De bonen gaan opzwellen, dus voeg twee of drie keer zoveel water toe als bonen.Als je klaar bent om de bonen te gebruiken, laat je ze uitlekken en spoel je ze af. Je kunt het bonenwater aan je planten voeren.

Aan de slag

Dus, welke bonen moet je koken? Dat hangt af van welke gerechten je wilt maken of, in deze tijden, welke bonen je kunt vinden.

Er zijn honderden soorten bonen en peulvruchten in de wereld. Hier zullen we enkele van de meest populaire en gemakkelijk te vinden zijn. Bij het koken van bonen, bedek de bonen met een extra paar centimeter water in de pot, om rekening te houden met de absorptie en verdamping. U zult de bonen aan de kook willen brengen en dan uw pot laten sudderen. Koken zonder deksel resulteert in stevigere bonen. Als je liever een zachtere boon hebt, zet je het deksel op een kier om wat stoom te laten ontsnappen.

Als je de bonen op smaak wilt brengen terwijl ze koken, gooi er dan wat ui, knoflook, laurierblaadjes, komijn of gedroogde chilipepers in. Controleer vaak of er nog water is, anders schraap je later je pot.