Duurzaamheid

De gids voor het conserveren van voedsel: Deel 1 Invriezen

Ben je nu op zoek bent naar manieren om te bewaren wat je al in huis hebt of wil je doelen stellen om in de toekomst beter te zijn in het verminderen van voedselverspilling? We hebben een aantal aanwijzingen met betrekking tot de juiste manier om alles langer te behouden, van melk tot perziken, zodat je er later van kunt genieten.

Invriezen

Je diepvriezer is een gouden kans om rijpend fruit en verwelkende groenten te bewaren. Als je bang bent dat je bakje met aardbeien, mango’s of ananas niet nog een dag of zal redden, snijd ze dan in blokjes en leg ze op een bakplaat. De blokjes invriezen en vervolgens in zakje overzetten. Gebruik later fruit in smoothies, compote of taarten. Avocado’s kunnen worden ingevroren in geschilde helften of tot puree worden verwerkt en later in een zak of container worden bewaard voor guacamole.

Sommige zuivelproducten kunnen ook in de vriezer worden bewaard, hoewel dit de consistentie een beetje kan veranderen. Boter kan direct in, dozen of plastic. Melk kan in zijn geheel worden herverpakt of ingevroren. Het zal uitzetten. Kaas is ook goed in te vriezen, maar behoudt een betere textuur als het eerst geraspt wordt. Zorg ervoor dat je het goed verpakt wordt en dat de lucht verwijdert wordt voordat je het invriest.

Groenten en diepvriezers zijn geweldige partners. Sommige voedingsmiddelen moeten eerst geblancheerd worden om het kookproces te kunnen starten. Dit betekent eenvoudigweg dat ze een paar minuten moeten worden gestoomd of gekookt voordat ze in containers of zakken voor de vriezer worden gestopt. Blancheer asperges, broccoli, bladgroen, okra, erwten, pompoen, spruitjes, artisjokharten en bloemkool. Blancheertijden variëren van één tot zes minuten. Sommige bronnen zullen je vertellen om ook maïs, paprika’s, uien en tomaten te blancheren, maar het is niet echt nodig. Knoflookbollen kunnen met of zonder schil worden ingevroren. Een opmerking: het doel van blancheren is het afbreken van de enzymen die rotting veroorzaken. Hoewel ongeblancheerd diepvriesvoedsel veilig is om te eten, kan de consistentie en/of de kleur anders suggereren.

Voor tomaten kun je de kern uit de tomaten halen en de tomaten snijden en deze in een diepvrieszak te stoppen. Schil en snijd de uien voor het invriezen. U kunt uien combineren met verschillende gekleurde paprika’s voor een instant fajita mengsel.