Duurzaamheid

Het boomplant-initiatief van Ierland in 2020-2040

Ierland heeft besloten stuk groener te worden. Het 84.431 vierkante kilometer grote land is vastbesloten om de klimaatverandering te bestrijden door tot 440 miljoen bomen te planten tot 2040; 70 procent zal bestaan uit naaldbomen en de rest uit loofbomen. Het initiatief maakt deel uit van het grotere doel van Ierland om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.

Ierland heeft de laagste bosbedekking van alle Europese landen – ongeveer 11 procent vergeleken met een gemiddelde van meer dan 30 procent. Sommigen zeggen dat het planten van extra bomen het antwoord kan zijn, terwijl andere niet helemaal overtuigd zijn.

In juni zei de Ierse regering dat ze meer bomen zou gaan planten in haar strijd tegen de klimaatverandering en om de CO2-uitstoot te verminderen, maar ze zei nooit hoeveel bomen ze zou planten. Nu is de regering met een specifiek aantal bomen op de proppen gekomen.

“Het doel voor nieuwe bebossing is ongeveer 22 miljoen bomen per jaar”, aldus een woordvoerder van het Department of Communications Climate Action and Environment. “In de komende 20 jaar is het doel om 440 miljoen bomen te planten”.

Om het boomplant-initiatief te laten werken, heeft Ierland boeren nodig om meer bomen op hun land te planten. Het probleem is dat dit geen populair idee is onder boeren. De regering hoopt te proberen deze meningen te veranderen door lokale bijeenkomsten aan te bieden om steun voor herbebossing te krijgen.

Andere mensen in Ierland zijn ook tegen het planten van meer bomen. Zo is Pádraic Fogarty van de Irish Wildlife Trust bijvoorbeeld niet aan boord. “De mensen zijn niet goed in het planten van bomen en bomen worden niet graag geplant. Ze planten zich liever zelf”, vertelde Fogarty aan The Irish Independent. In plaats van zo’n 94 miljoen euro (103 miljoen dollar) aan bosbouwsubsidies uit te keren, zou de overheid de boeren moeten betalen om niets te planten en hun eigendommen weer alleen te laten groeien, stelde Fogarty voor.

Een eerdere studie legde uit dat het planten van meer dan 500 miljard bomen de “meest effectieve” oplossing was om de klimaatverandering te bestrijden. De tegenstanders van het boomplant-initiatief zeggen dat herbebossing de uitstoot van broeikasgassen niet voldoende zal verminderen en dat andere ideeën moeten worden uitgevoerd.

Het planten van bomen is geen vreemd concept bij het aanpakken van de klimaatcrisis, aangezien andere landen hun schoppen hebben gepakt en zich hebben ingegraven. Ethiopië en Schotland zijn bijvoorbeeld succesvol geweest in hun inspanningen om meer bomen te planten voor herbebossing en de opwarming van de aarde te bestrijden.

Bron: inhabitat.com