Duurzaamheid

Is amandelmelk slecht voor het milieu?

Amandelen zijn een voedzame en plezierige voedingsbron. Niet alleen zijn de snackbare noten een populair tussendoortje, maar ze worden ook gebruikt in diverse andere eetbare producten, zoals amandelboter en amandelmeel, en kunnen worden gebruikt als melkalternatief voor mensen met een zuivelallergie of veganistische voorkeur. Amandelmelk, een supermarktnapje, wordt gebruikt in alles, van koffie tot bakken. Maar net als bij veel andere gewassen staat de vraag of amandelen en de toegenomen vraag naar amandelmelk schadelijk zijn voor het milieu in de schijnwerpers.

Hoe wordt amandelmelk geproduceerd?

Het is belangrijk om eerst te begrijpen dat de amandelproductie een regionale aangelegenheid is. In de Verenigde Staten, Californië groeit bijna elke amandel in het land en levert ook meer dan 80% van de amandelen die over de hele wereld worden verscheept. Het spreekt voor zich dat dit productieniveau van invloed is op een aanzienlijk deel van het land, de economie en de hulpbronnen van de staat. Het resultaat is een industrie die wordt bekritiseerd vanwege het extreme waterverbruik en het gebruik van pesticiden.

Waterverbruik in de amandelindustrie

De belangrijkste krantenkop over amandelen weerspiegelt de angst voor overmatig watergebruik. De waarheid is dat de landbouw water gebruikt en veel ervan; amandelen zijn geen uitzondering. In feite kost een enkele amandel ongeveer 3,5 liter water om te produceren. Maar om dit in perspectief te plaatsen, is voor een enkel pond rundvlees maar liefst 1.800 liter water nodig, wat bewijst dat het fokken van vee veel meer middelen vergt dan het kweken van amandelen. Collectief, gebruikt de vlees en zuivelproductie in Californië meer water dan dat van alle huizen, ondernemingen en overheidsgebouwen in de volledige staat. Die cijfers maken het kiezen van amandelmelk boven zuivelmelk veel makkelijker.

Boeren beseffen dat water een kostbare hulpbron is, en het is al tientallen jaren een onderwerp van gesprek. Als gevolg daarvan hebben de amandelproducenten in Californië twee decennia lang de hoeveelheid water die nodig is om één pond amandelen te laten groeien met 33% verminderd. Bovendien zijn ze toegewijd aan het verder terugdringen van het waterverbruik met nog eens 20% tegen 2025. De boeren bereiken dit door zich te richten op het waterverbruik daar waar het nodig is in plaats van grote gebieden te besproeien. De technologie helpt ook met computergeprogrammeerde watersondes die het vochtgehalte in de bodem meten en daarop reageren.

Pesticiden voor de teelt van amandelen

Een ander punt van zorg is het gebruik van pesticiden bij de productie van amandelen, omdat pesticiden dan in de bodem en de watervoorziening terechtkomen. Het antwoord op dit probleem is fundamenteel; gewoonweg biologisch kopen. Hoewel de overgang geleidelijk is verlopen, schakelen steeds meer amandelboeren in Californië over op biologische teeltmethoden.

Is onze obsessie met amandelmelk dodelijk voor bijen?

Dan zijn er de beweringen dat amandelmelk bijen doodt, maar amandelen zijn belangrijk voor bijen. Niet alleen is amandelnectar de eerste bijen in het begin van het jaar, maar de amandelboomgaarden ondersteunen ongeveer 2 miljoen bijenkorven uit het hele land, waardoor het ’s werelds grootste beheerde bestuivingsevenement is. Met het goede komt het slechte – de pesticiden worden inderdaad gecrediteerd met het bijdragen aan de instorting van de bijen kolonie.

Hoewel de discussie over de amandelproductie belangrijk is voor de vraag of amandelmelk slecht is voor het milieu of niet, is het ook van cruciaal belang om te beseffen dat de meeste amandelmelk zeer weinig amandelen gebruikt. De meeste amandelmelk is rijk aan toegevoegde ingrediënten, zoals suikers, kunstmatige smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. De verpakking en het transport van amandelmelk hebben beide een negatieve invloed, en alle toegevoegde ingrediënten maken de voedingswaarde van amandelmelk in het beste geval twijfelachtig. U kunt de milieubelasting van voorverpakte amandelmelk inperken door uw eigen amandelmelk thuis te maken.

Bron: Inhabitat