Duurzaamheid

Natuurlijke kleurstoffen uit levensmiddelen en kruiden

De producten, kruiden en zelfs koffie rond uw keuken kunnen een hele regenboog van kleurrijke kleurstoffen creëren die volledig natuurlijk en niet giftig zijn. Hier zijn enkele manieren om roze, paars, blauw, groen, oranje en bruine kleurstoffen te creëren met natuurlijke ingrediënten.

Bieten

Bieten zullen de eieren veranderen in een levendige roze kleur die de lente schreeuwt. Breng 1-2 kopjes water aan de kook, voeg dan 1 kopje versnipperde of gesneden bieten toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen. Voeg na het uitlekken van de bieten 1-2 eetlepels witte azijn toe. Giet de natuurlijke kleurstofvloeistof in een pot en laat de hardgekookte eieren minstens 30 minuten of hoogstens een nacht in de pot weken voor de helderste tinten. Als u de eieren langer dan 30 minuten laat weken, zet ze dan zeker in de koelkast.

Uienhuiden

Uienhuiden zijn bijna net zo waardevol als goud, dus gooi ze niet weg! Naast het maken van rijke, umami-verpakte zelfgemaakte bouillons, kunnen uienhuiden uw paaseieren verven tot een warme, zonsondergang-achtige sinaasappel. Breng 2 kopjes uienschillen in 1-2 kopjes water aan de kook en laat ze dan 20 minuten sudderen. Zeef en voeg 1-2 eetlepels witte azijn toe. Week de eieren in deze kleurstof gedurende 30 minuten. Ook hier kunt u de eieren een nachtje laten weken voor het beste resultaat.

Kurkuma

Kurkuma is een andere grote optie voor het afsterven van eieren en maakt ze een gele suggestie van zonneschijn. Voeg 2 eetlepels kurkuma toe in 1-2 koppen water en laat het geheel 20 tot 30 minuten sudderen op het fornuis. Voeg 1 eetlepel witte azijn toe en giet het mengsel in een pot. Laat de eieren minimaal 30 minuten weken.

Koffie

Hoewel restjes koffie misschien een zeldzaamheid zijn tijdens deze thuiswerkdagen, kun je alles wat je bij de hand hebt goed gebruiken terwijl je paaseieren sterft. Voeg 1 eetlepel azijn toe aan 1-2 koppen koffie en laat de eieren minimaal 30 minuten weken voor een rustieke bruine tint.

Bosbessen

Als je wat bosbessen hebt die op het punt staan om te bederven of misschien een overvloed aan deze vruchten in de vriezer, giet dan 1 kopje in 1-2 koppen kokend water, en zet het dan op 30 minuten sudderen. Voeg vervolgens twee eetlepels witte azijn toe en laat uw eieren weken voor een mooie, diepblauwe kleur.

Avocadohuid

Composteer die avocadovellen nog niet! Wist je dat ze eigenlijk goed kunnen werken als een lichtroze stervende agent? Laat de huiden van vijf tot zes avocado’s 30 minuten sudderen in 2 koppen water en voeg dan 1 eetlepel witte azijn toe. Laat de eieren minimaal 30 minuten weken in de natuurlijke kleurstof voor een perfecte blushroze tint.

Paarse kool

Nee, paarse kool zal je eieren niet paars maken. In plaats daarvan verandert het ze in een lichtblauwe/perzikkleurige kleur. Snijd gewoon een kleine kop kool en voeg aan 2-3 kopjes kokend water toe, en laat het dan 30 minuten sudderen. Voeg de 1-2 eetlepels witte azijn toe en laat de eieren nog 30 minuten weken.

Paprika

Voor een rood-oranje tint voegt u 2 eetlepels paprikapoeder toe aan 1 kop kokend water. Laat 30 minuten sudderen. Voeg een eetlepel witte azijn toe. Laat de eieren minimaal 30 minuten weken in de resulterende kleurstof.

Spirulina

Spirulina verandert smoothies in een rijke schakering groen, dus het is geen verrassing dat het hetzelfde zal doen voor uw paaseieren. Omdat het levendig is (om nog maar te zwijgen van de prijs), hoeft u slechts een paar theelepels spirulina toe te voegen aan 1 kopje water. Laat 30 minuten sudderen en voeg een eetlepel witte azijn toe. Week de eieren tot ze de gewenste kleur groen hebben.

Granaatappel

Niets zal je kleren sneller bevlekken dan het openen van een granaatappel, dus gebruik die gewaagde rode sappen om op natuurlijke wijze eieren te verven voor indrukwekkende resultaten. U kunt de eieren direct in onverdund granaatappelsap laten weken.

Spinazie

Wilde greens bij de hand? Gooi ze in een paar koppen water om ze 30 minuten te laten sudderen op het fornuis. Voeg een paar eetlepels witte azijn toe en laat de eieren minimaal 30 minuten weken in de gekoelde vloeistof. Spinazie zorgt voor een zeer flauwe groene kleurstof, dus je kunt de eieren misschien beter een nachtje laten weken in deze specifieke kleurstof in de koelkast voor de meest opvallende kleur.