DuurzaamheidKleding

PANGAIA verft kleding met bloemblaadjes van de kersenboom

Materiaal ontwikkelings bedrijf PANGAIA is zich bewust van het enorme afval in de textielindustrie. Daarom maken ze gebruik van planten om natuurlijke stoffen zoals BIO-katoen te verven. Hierbij is er geen behoefte aan harde, synthetische additieven voor het verven. Een van deze natuurlijke kleurstoffen is afkomstig van de bloemblaadjes van de Japanse Sakura boom, die slechts enkele dagen per jaar bloeit. Het resultaat is een prachtig, lichtroze T-shirt gemaakt van organisch katoen en geverfd van de afgedankte kersenbloesems.

Tientallen variaties van deze kersenbomen leveren bloemblaadjes voor speciale Japanse kersenbloesemthee. Deze speciaal gekweekte bomen zorgen voor grote hoeveelheden bloesems die op natuurlijke wijze vallen na de korte jaarlijkse bloei. Alleen bloemblaadjes die al zijn gevallen worden in deze tijd verzameld, sakura fubuki genaamd. De bomen worden tijdens het proces nooit gekapt of geoogst.

PANGAIA werkt samen met de theebedrijven in Nagoya, Japan om de bloesems die ze afkeuren te verzamelen. Dit geeft de ongewenste bloemblaadjes nieuw leven. In het lab worden de bloemblaadjes omgezet in een roze kleurstof met bio-engineering die geen chemicaliën gebruikt in het proces. De afval- en chemicaliënvrije kleurstof wordt vervolgens gebruikt om het Sakura T-shirt te kleuren, een van de vele kledingproducten die het bedrijf heeft ontworpen met behulp van natuurlijke of gerecyclede producten.

De niet-giftige, natuurlijke kleurstof zorgt voor een subtiele roze tint die het GOTS-gecertificeerde biologische katoenmateriaal versterkt. Het Sakura T-shirt is gemaakt met een ontspannen uniseks design. Het shirt is momenteel verkrijgbaar voor $85 en zal worden verzonden in een biologisch afbreekbare verpakking.

Bron: Inhabitat