Geld

7 Tips om te beginnen met sparen

Soms is het moeilijkste aan het sparen van geld het begin. Deze stap-voor-stap handleiding voor het besparen van geld kan u helpen bij het ontwikkelen van een eenvoudige en realistische strategie, zodat u kunt sparen voor al uw korte- en langetermijndoelstellingen.

#1 Registreer uw uitgaven

De eerste stap om geld te besparen is om uit te zoeken hoeveel je uitgeeft. Houd al uw uitgaven in de gaten – dat wil zeggen: elke koffie, elk huishoudproduct en elke fooi met contant geld.

Zodra u over uw gegevens beschikt, kunt u de cijfers organiseren op categorieën, zoals gas, boodschappen en hypotheek, en het totaal van elk bedrag. Gebruik uw creditcard- en bankafschriften om er zeker van te zijn dat u accuraat bent – en vergeet deze niet.

#2 Maak een budget met sparen als doel

Zodra u een idee heeft van wat u in een maand uitgeeft, kunt u beginnen met het organiseren van uw geregistreerde uitgaven in een werkbaar budget. Uw budget moet aangeven hoe uw uitgaven zich meten ten opzichte van uw inkomen, zodat u uw uitgaven kunt plannen en overbesteding kunt beperken. Zorg ervoor dat u rekening houdt met uitgaven die regelmatig, maar niet elke maand voorkomen, zoals het onderhoud van uw auto.

Tip: Stel een spaardoel om 10 tot 15 procent van uw inkomen in te houden als spaargeld.

#3 Vind manieren om uw uitgaven te verminderen

Als uw kosten zo hoog zijn dat u niet zo veel kunt besparen als u zou willen, is het misschien tijd om te bezuinigen. Identificeer niet-essentiële onderdelen waaraan u minder kunt uitgeven, zoals vermaak en uit eten gaan. Zoek naar manieren om te besparen op uw vaste maandelijkse uitgaven, zoals televisie  of mobiele telefoon abonnement.

#4 Spaardoelen maken

Een van de beste manieren om geld te besparen is om een doel te stellen. Begin met na te denken waarvoor u misschien wilt sparen – misschien gaat u trouwen, plant u een vakantie of spaart u voor uw pensioen. Zoek dan uit hoeveel geld je nodig hebt en hoe lang het kan duren om het te sparen.

Hier zijn enkele voorbeelden van korte- en langetermijndoelen:

Korte termijn (1-3 jaar)

  • Noodfonds (3-9 maanden van de kosten van levensonderhoud, voor het geval dat)
  • Vakantie
  • Aanbetaling voor een auto

Lange termijn (4+ jaar)

  • Aanbetaling op een woning of een
  • verbouwingsproject
  • Spaarpot voor uw kinderen
  • Pensioen

Als u spaart voor uw pensioen of de opleiding van uw kind, overweeg dan om dat geld op een beleggingsrekening te storten. Beleggingen brengen risico’s met zich mee en kunnen geld verliezen, maar ze creëren ook de mogelijkheid tot groei wanneer de markt groeit en kunnen geschikt zijn als u ver van tevoren een evenement plant. Zie stap 6 voor meer details.

Tip: Stel een klein, haalbaar doel op korte termijn voor iets leuks en groot genoeg om het geld niet bij de hand te hebben om het te betalen, zoals een nieuwe smartphone of vakantiegeschenken. Het bereiken van kleinere doelen – en het genieten van de leuke beloning die je hebt gespaard – kan je een psychologische impuls geven, waardoor de opbrengst van het sparen directer wordt en de gewoonte wordt versterkt.

#5 Bepaal uw prioriteiten

Na uw uitgaven en inkomsten zullen uw doelstellingen waarschijnlijk de grootste invloed hebben op de manier waarop u uw spaargeld toewijst. Vergeet niet om langetermijndoelstellingen te onthouden – het is belangrijk dat de planning van uw pensioen niet ondergeschikt wordt gemaakt aan de behoeften op kortere termijn.

Tip: Leer hoe u uw spaardoelen kunt prioriteren zodat u een duidelijk idee heeft waar u kunt gaan sparen. Als u bijvoorbeeld weet dat u uw auto in de nabije toekomst moet vervangen, kunt u nu al beginnen met het wegzetten van geld voor een auto.

#6 Het sparen automatiseren

Bijna alle banken bieden automatische overschrijvingen tussen uw betaal- en spaarrekeningen aan. U kunt kiezen wanneer, hoeveel en waar u geld overmaakt of zelfs uw inkomsten direct splitsen, zodat een deel van elke loonstrook direct op uw spaarrekening terechtkomt.

Tip: Het splitsen van uw inkomsten en het opzetten van automatische overschrijvingen zijn eenvoudige manieren om geld te besparen, omdat u er niet over na hoeft te denken, en het vermindert over het algemeen de verleiding om het geld uit te geven.

#7 Zie uw spaargeld groeien

Bekijk uw budget en controleer elke maand uw vooruitgang. Dit helpt u niet alleen om u te houden aan uw persoonlijke spaarplan, maar het helpt u ook om problemen snel te identificeren en op te lossen. Inzicht in hoe u geld kunt besparen kan u zelfs inspireren om meer manieren te vinden om te sparen en uw doelen sneller te bereiken.