BeautyHuidverzorging

5 effecten die alcohol op je huid kunnen hebben

Tijdens de feestseizoenen is er vaak drank bij betrokken. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat alcohol met je huid doet? Want eerlijk gezegd is het niet geweldig.

Voor degenen onder ons die onze couperose willen beschermen ten koste van een of twee espressomartini’s, lees verder. Voor de rest van jullie, terug naar de bar!

image: unsplash

Hoe erg is alcohol voor je huid?

Helaas is het heel veel slecht nieuws. Alcohol drinken is een van de ergste dingen die je kunt doen voor je huid’, zegt Michaella Bolder, een gezichtsspecialist en Time Bomb huidspecialist. Iets waar voedingstherapeut Lola Ross het mee eens is:

Alcohol is een toxine met weinig voedingswaarde en kan bijdragen aan een slechtere leverfunctie, verminderde immuniteit, hormoonverstoring, celbeschadiging en insulinekwesties die allemaal van invloed zijn op de kwaliteit, het uiterlijk en de veroudering van je huid. Alcohol is ook een diureticum, dus je kunt vrij snel veel huidcelminnend water uit het lichaam verliezen, waardoor je huid uitgedroogd en dof wordt.

image: unsplash

Welke effecten heeft alcohol op uw huid?

#1 Uitdroging

Zoals we allemaal wel weten, droogt alcohol ongelooflijk snel uit’, zegt Bolder. Alcohol is niet alleen een diureticum dat het water uit ons lichaam dwingt, maar het maakt het ook moeilijker om het water nadien opnieuw te hydrateren, zodat je een droge, schilferige huid krijgt en je fijne lijntjes en rimpels beter zichtbaar worden dankzij het gebrek aan vocht in je huid.

#2 Wallen

Erger nog is het inflammatoire effect van alcohol op ons lichaam. Wanneer we drinken veroorzaakt het een ontsteking van onze binnenste en dit zal al snel op de huid te zien zijn in de vorm van roodheid, uitbraken en wallen.

#3 Uitslag

Alcoholische dranken hebben de neiging om veel suiker te bevatten – witte wijn en cocktails zijn hier bijzonder slecht voor. Als je te vaak te veel van dit alles geniet, zal dit meteen als een uitslag verschijnen’, zegt Bolder. Of zoals Ross het zegt: ‘De suiker in alcohol kan je huidcellen letterlijk kristalliseren (glycatie), wat leidt tot minder mollige, soepele cellen en een doffe teint’.

#4 Hormoonverstoring

Volgens Ross ‘kan suiker in alcohol een insulinerespons op gang brengen en kan verhoogde insuline een negatief effect hebben op de schildklier- en geslachtshormonen, met hormonale onbalans en huidproblemen tot gevolg’.

#5 Microbioomstoring

Ross: “Alcohol kan het gezonde niveau van de belangrijke bacteriĆ«n die in onze darmen leven – het microbioom – uitputten. Het microbioom helpt ons immuunsysteem te reguleren, wat belangrijk is bij het beheersen van ontstekingsziekten zoals eczeem.

Bron: Elle