Geld

Tadashi Yanai, Uniqlo-oprichter neemt ontslag bij SoftBank

Uniqlo-oprichter Tadashi Yanai heeft ontslag genomen uit het bestuur van SoftBank. SoftBank zegt dat Yanai’s beslissing om terug te treden uit het bestuur, zodat hij zich kan concentreren op zijn modebedrijf.

Yanai was een van de weinige drie externe leden van het bestuur dat gedomineerd werd door de managers en hoofden van de portefeuillebedrijven van SoftBank. Yanai’s ontslag komt pas na de mislukte poging van SoftBank om WeWork’s beursgang van de grond te krijgen, waarbij SoftBank CEO Masayoshi Son zegt dat hij het karakter van voormalig WeWork CEO Adam Neumann verkeerd heeft ingeschat.

Het gebrek aan onafhankelijke stemmen van het bestuur van SoftBank en degenen die niet bereid zijn kritiek te leveren op Son worden gezien als een belemmering voor het bedrijf. Yanai was een van de weinige stemmen die bekend stond om zijn meningsverschil met Son. SoftBank zag dit jaar voor het eerst in 14 jaar haar verlies, waarbij de schuld op de WeWork deal en het oordeel van Son werd gelegd.

Van Yanai wordt verwacht dat hij een opvolger in het bestuur heeft, maar die is niet benoemd. De twee andere onafhankelijke bestuurders in het bestuur van SoftBank zijn Masami Iijima, voorzitter van handelshuis Mitsui & Co, en professor Yutaka Matsuo van de Universiteit van Tokio, een deskundige op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Bron: Fashionunited