Geld

Wat is Libra? Facebooks cryptovaluta

Facebook zegt dat Libra een “wereldwijde monetaire en financiële infrastructuur” is. Met andere woorden, het is een digitaal goed, gebouwd door Facebook en aangedreven door een nieuwe Facebook-versie van de blockchain, de cryptografische technologie die door Bitcoin en andere cryptovaluta gebruikt wordt.

Waarom heet het Libra?

De naam Libra komt van de Romeinse basismeting van het gewicht. De afkorting lb voor pond is afgeleid van Libra, en het £-symbool komt oorspronkelijk van een sierlijke L in Weegschaal.

Wie is verantwoordelijk voor Libra?

De munteenheid zal worden bediend door een collectief van bedrijven dat de ” Libra Association ” wordt genoemd. Het fungeert als een zogenaamde “stabiele munt”, gekoppeld aan bestaande activa zoals de dollar of de euro, met als doel het minder onderhevig te maken aan de volatiliteit die veel cryptovaluta ervaren.

De Libra Association wordt door Facebook beschreven als een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Zwitserland. Het dient twee belangrijke functies: het valideren van transacties in de Libra blockchain en het beheren van de reserve Libra verbonden aan en het toewijzen van middelen voor sociale doeleinden.

Binnen de Libra Association zal er een bestuursorgaan zijn genaamd de Libra Association Council, bestaande uit een vertegenwoordiger van elk lid van de vereniging. De vertegenwoordigers stemmen over beleids- en operationele beslissingen.

Facebook beweert dat, hoewel het de Libra Association en de Libra Blockchain heeft opgericht, het bedrijf zich na de lancering van de munteenheid in 2020 zal terugtrekken uit een leidinggevende rol en dat alle leden van de vereniging gelijke stemmen zullen hebben in het bestuur van de cryptovaulta.

Hoe kan ik het gebruiken?

Wanneer de cryptovaluta wordt gelanceerd, kunnen gebruikers Calibra, een digitale portemonnee, downloaden waarmee ze Libra naar iedereen met een smartphone kunnen sturen. Het zal beschikbaar zijn in Messenger, WhatsApp en als een zelfstandige app.

Het is nog niet duidelijk in welke landen de munt als eerste zal worden gelanceerd, hoewel Facebook zei dat “bijna iedereen” in de wereld met een smartphone de app zal kunnen downloaden.

Hoe verdient Facebook hier geld aan?

Libra zal in stand gehouden worden door middel van een kleine vergoeding per transactie op de blockchain, aldus Facebook. Veel van deze kosten zullen worden doorberekend aan verkopers die de kosten zelf kunnen opvangen of aan de gebruikers kunnen doorberekenen.

Bron: The Guardian