Sport

Wat is een Gravel Bike en wat kan je er allemaal mee?

Als een mountainbike een rijder de mogelijkheid biedt om de weg te nemen die geen weg is, is de Gravel Bike ontworpen om de rijders de weg te laten nemen die enigszins een soort van weg is.

De fietsindustrie heeft een lange geschiedenis van hypermoderne nieuwe nichemachines. Gravel-Bikes zijn hiervan een voorbeeld. Ze zijn duurzaam genoeg om bescheiden grindpaden, brandwegen, enz. af te leggen, terwijl ze licht en wendbaar genoeg zijn om ook op het weg efficiƫnt te kunnen rijden.

Op het eerste blik lijkt een Gravel Bike bijna op normale een  racefiets. Zo zijn er de klassieke racestuur, shifters en de 700cc-velgen van een race- of cyclocrossfiets. Maar er zijn kleine aanpassingen en upgrades die over de hele lengte van de fiets verspreid zijn en die de fiets helpen om ruwere omstandigheden aan te kunnen. Hij heeft een iets lagere trapas en een langere wielbasis, waardoor hij stabieler is op oneffen terrein en bij hogere snelheden. De wielen zijn verpakt in grotere banden, meestal 32mm of 35mm breed, die geen binnenband nodig hebben. Hierdoor kunnen rijders een lagere bandenspanning aanhouden voor een betere grip op verschillende ondergronden. Platte schijfremmen bieden meer modulatie en remkracht dan de velgremmen die normaal gesproken bij racefietsen worden gebruikt.

De Geometrie

De geometrie is meer ontspannen dan die van een racefiets. De balhoofdbuis is vaak hoger en de balhoofdhoek is gladder voor een meer ontspannen besturing (minder strak dan een racefiets, minder gevoelig voor technische off-road secties dan een ‘crosser’). De trapas is meestal iets lager dan een cyclo-crossfiets. Grindfietsen zijn ook ontworpen met langere wielbases, zodat ze stabiel zijn op de weg en bij het rijden over een onvoorspelbare ondergrond zoals grind, en zorgen voor extra stabiliteit en comfort over lange afstanden.

Extre  bevestigingsogen

Veel producenten rusten de fietsen uit met bevestigingsogen voor rekken en spatborden. Dat betekent dat u de perfecte winter- of woon-werkfiets kunt opbouwen, of een bagagedrager kunt toevoegen voor licht toeren.

Schijfremmen

Alle grindfietsen zijn voorzien van schijfremmen. Schijfremmen, met name hydraulische schijven, bieden meer vermogen, wat meer vertrouwen geeft bij het off-road rijden en zijn nuttig in gemengde omstandigheden. In de regen of in de modder zult u de efficiƫntie van de schijfremmen op prijs stellen.

Grotere banden

Door het verwijderen van de remklauw op de velg kunt u eenvoudig een frame en vork ontwerpen die geschikt zijn voor grotere banden. Het idee achter grotere banden geeft u niet alleen extra comfort op de ruwe en hobbelige wegen, maar door hun ontwerp verhogen ze ook de grip op de ondergrond.

Bron: Bloomberg