ModeSchoenenSneakers

Geschiedenis van Vans in het kort

Het is meer dan 50 jaar geleden dat de familie Van Doren de legende van Vans in Anaheim (Californië) heeft opgericht. De Anaheim DX schoen is meer dan alleen een klassieker in de garderobe van elke skater – het is een kenmerk geworden binnen een subcultuur van stijl, politiek en leefwijze. In 2018 is de Anaheim DX niet langer beperkt tot skaters. 

Sinds de mode-industrie de stijl van de skater een paar jaar geleden heeft geadopteerd onder massaal protest van skaters, volgde de bekende Vans DX en de beroemde Vans DX. Van het verschijnen op de catwalk, in redactionele artikelen en grote modecampagnes heeft de Vans sneaker alleen maar de erkenning van de Vans sneaker’s in de wereld afgedwongen. De DX blijft de test van de tijd doorstaan en hoort thuis in het gezelschap van onder andere Chuck Taylors en Air Force 1’s.

Image: unsplash

1965

Paul en James Van Doren kopen de eerste winkel in Anaheim, Californië. Een jaar later openen ze samen met twee andere partners The Van Doren Rubber Company. Oorspronkelijk zou het team schoenenparen op een klant basis maken, deze produceren en op dezelfde dag verkopen. Op dat moment werd de Vans ‘Authentic’ geboren en zette de wielen in beweging voor de nalatenschap van Vans.

Image: unsplash

1975

De nu bloeiende Californische skateboard-gemeenschap begint Vans te omarmen als de kenmerkende schoen. In 1975 creëren skateboarders Tony Alva en Stacy Peralto het iconische Era design, dat wordt gekenmerkt door de gewatteerde kraag en de anti-slip basis die meer grip biedt bij het rijden op een skateboard. Dit ontwerp is een onmiddellijke hit en breidt de groei van het bedrijf uit naarmate er meer winkels in de Verenigde Staten  worden geopend.

Image: unsplash

2001

Fast forward naar de jaren 2000 en Vans is nu een bekend wereldmerk. Het bedrijf begint zijn eigen skateparken te openen en financiert de skatedocumentaire Dogtown en Z-Boys. Het bedrijf koopt een meerderheidsbelang in The Warped Tour, een inmiddels internationaal muziekfestival dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij het lanceren van baanbrekende punk- en rockbands als Blink-182, AFI, Deftones, Bad Religion en nog veel meer.

Van een nederig begin tot één van de belangrijkste schoen die je in je garderobe moet hebben, wat je stijl ook is, de Vans Anaheim blijft alleen maar aan hun nalatenschap toevoegen. Als je nog geen paar hebt, heb je geluk, want er is ontzettend veel keuze in kleur, materiaal en stijl.

Ben je benieuwd hoe Vans schoenen gemaakt worden?

Bron: The Idle Man, Vans