Sport

Onze top 3 fiets trends voor 2020

2020 is het perfecte jaar om na te denken over nieuwe ideeën, reizen, technologieën en trends die de manier waarop we rijden zullen veranderen. Nieuwe technologie zal het rijden veiliger en spannender maken, en we denken dat dit nieuwe jaar echt het jaar van de e-bike zal worden. Al deze ontwikkelingen zijn geweldig en we vinden het geweldig om te zien hoe de fietswereld verandert met al deze nieuwe trends en uitvindingen. Dit zijn onze top 3 fietstrends voor 2020.

#1 Opvouwbare e-bikes transformeren het dagelijkse woon-werkverkeer

De onhandige vouwfietsen uit de jaren ’70 vertonen geen gelijkenis met de huidige strakke, volgepakte vouwfietsen. Naast het inklappen tot een gemakkelijk hanteerbaar formaat voor het openbaar vervoer of het op en neer dragen van een trap, zijn de nieuwe modellen zelfs verkrijgbaar in hanteerbare gewichten – sommige wegen zelfs maar 15 pond. Het is nu volledig mogelijk om je fiets te origami’en en onder je bureau te verstoppen. We hebben gezien dat e-bikes een enorme opmars maken op de Europese markt; de verwachting is dat de e-bike markt in de komende vijf jaar verdrievoudigd zal worden. Deze sterke toename van de populariteit betekent nieuwe innovaties die het vermogen en de levensduur van de accu’s verhogen. De nieuwe 250-watt naafmotoren hebben een hoger koppel dat een verrassende acceleratie oplevert. Er zijn zelfs opvouwbare e-bikes te vinden met volledige 700c wegwielen voor een soepelere rit.

#2 Draagbare tech is helemaal in

Fietsers hebben al jaren een grote keuze aan sporthorloges en fitnesstrainers, maar in 2020 brengt draagbare technologie het naar een hoger niveau. De Garmin Fenix 6X Pro is een top-of-the-line keuze. Het is een automatische synchronisatie met Training Peaks en een aantal andere apps van derden, zoals Strava en MyFitnessPal. Met zijn enorme keuze aan downloadbare kaarten, ingebouwde GPS en Glonass, hoogtemeter, versnellingsmeter en een groot aantal sensoren, kun je je fietscomputer daadwerkelijk vervangen door deze draagbare polsband. Het heeft ook 2.000 nummers en heeft een NFC-chip voor contactloze betalingen.

Dan is er nog de Hovding airbag, een apparaat dat om je nek ritselt en je bewegingen 200 keer per minuut volgt. Het detecteert eventuele afwijkingen in je rit – het kent het verschil tussen een stoeprand en echte ongelukken – en wordt ingezet in het geval van een val. Hij is ontworpen voor stadsrijders en vervangt je gewone helm.

Tot slot is de Moov Now fitnesstracker een innovatieve fitnesstracker/sportcoach die je om je enkel draagt. Het biedt actieve coaching die je tips geeft op basis van real-time tempo, afstand, tijd, bewegingsbereik in je benen, g-kracht in je voet en cadans. Je krijgt audiofeedback zoals “schakel nu naar een andere versnelling voor een optimale cadans”. Het krijgt topscores als een virtueel trainingssysteem.

#3 Esthetiek haalt over-the-top branding in

De fiets als reclamebord is al decennia lang een steunpilaar, waarbij fabrikanten hun merknaam op elke buis plakken. De in-your-face reclame is allesbehalve subtiel en sommigen zouden kunnen zeggen dat het afbreuk doet aan het algehele uiterlijk van de fiets. Het lijkt erop dat sommige fabrikanten de esthetiek serieus nemen en de voorkeur geven aan stijl boven schurende branding. Neem bijvoorbeeld de nieuwe BMC Unrestricted gravelfiets: Het is vrij van logo rommel, behalve een klein label op de buis. De Cannondale SuperSix EVO is ook esthetisch aantrekkelijk, vrij van andere logo’s dan een klein logo op de toptube. We verwachten dat meer fabrikanten deze trend zullen volgen, wat een welkome verandering is.

Een ding blijft echter altijd hetzelfde: De echte reden dat we allemaal rijden. Het zijn de bezienswaardigheden, de geuren, de geluiden, het gevoel dat we hebben tijdens het rijden… Het wordt niet gemeten in snelheid of watts of cadans of hartslagen, maar in glimlach en kameraadschap. Wil je meer weten over gravel bikes en waarom ze trending zijn?