DuurzaamheidTechnologie

Innovatieve Bioplastic gemaakt van visschubben

Wegwerpplastics zijn een groeiend probleem voor onze planeet, maar ze zijn ook een steunpilaar geworden voor mensen over de hele wereld. Hoe kunnen we de plastic zakken, wikkels en meer die ons plagen vervangen? Een student heeft een nieuw plastic alternatief bedacht dat toevallig ook het gebruik van maagdelijke materialen vermijdt. Deze innovatieve bioplastic is gemaakt met materialen die anders bestemd zijn voor de verwijdering – visonderdelen. Een student productontwerp aan de Universiteit van Sussex, wilde materialen uit de afvalstroom halen toen ze aan haar senior project begon te werken. Onder begeleiding van een tutor ontdekte Hughes een visverwerkingsbedrijf genaamd MCB Seafoods, waar ze een rondleiding kreeg om meer te leren. Tijdens die ervaring leerde Hughes over de weggegooide restanten van de visverwerking, waaronder slachtafval, bloed, schaal- en schelpdieren exoskeletten en vishuiden en -schubben. Ze ging meteen aan de slag om uit te zoeken hoe ze van dit afval iets nuttigs kon maken.

MarinaTex, een bioplastische folie

Het resultaat is MarinaTex, een bioplastische folie die voornamelijk gemaakt is van visschubben en huiden en gebonden is met een organisch bindmiddel. Het maken van MarinaTex vergde veel vallen en opstaan, maar het resultaat is meer dan een polymeer; MarinaTex is een biologisch afbreekbare plastic folie die veelzijdig is en op natuurlijke wijze in 4 tot 6 weken in een thuiscompostomgeving afbreekt. Er waren meer dan 100 verschillende experimenten nodig om de juiste combinatie te krijgen voordat Hughes aan een wedstrijd deelnam en de internationale James Dyson Award 2019 won voor haar inspanningen.

MarinaTex is het meest geschikt voor eenmalige toepassingen zoals het verpakken van broodjes, het vervangen van de kleine plastic folie rond de opening in tissueboxen of het vervangen van het plastic, transparante venster in ambachtelijke broodzakken. Door te claimen sterker te zijn dan de mainstream LDPE kan MarinaTex ook een duurzaam, biologisch afbreekbaar alternatief worden voor plastic zakken. Volgens de website “lekt de organische formule geen schadelijke chemicaliĆ«n uit en kan deze geconsumeerd worden, waardoor er geen schade aan de natuur of de mens wordt toegebracht”.

Bron: Inhabitat