Mode

Overlap in Fashion design en Interieur design

Als interieurarchitecten is het een van de belangrijkste aspecten om trends voor te blijven is om op de hoogte te blijven van wat er gaande is in de wereld van de mode. De meeste mensen weten, of zullen het in ieder geval niet moeilijk kunnen geloven, dat de sprong van modetrends naar interieurtrends niet ver weg is. Misschien was de sprong vóór de goede oude tijd van de digitale media iets verder dan wat we vandaag de dag kunnen doorgronden; maar met de binnenste scoop die zo gemakkelijk verkrijgbaar is, is het geen wonder dat modieuze vormen van expressie de wereld van de interieurarchitectuur binnen sijpelen.

Voordat de haute couture pas tijdens de New Yorkse en Parijse modeweken aan de rijken en beroemden werd geopenbaard, moesten “gewone” mensen wachten op het sijpelen van de high fashion naar gemakkelijk toegankelijke media als tijdschriften en TV. Nu hoeven we echter alleen nog maar de naam van een ontwerper te googlen om zijn of haar nieuwste en grootste trendsettende runway collectie te zien.

Dus wat heeft dit te maken met interieurdesign? Het antwoord is dat de relatie tussen de twee industrieën nog nooit zo verstrengeld is geweest als nu. Met de toegang tot stijltrends die zo gemakkelijk beschikbaar zijn, duurt het geen jaren voor de consument om te correleren hoe hij zich uitdrukt door middel van zijn jurk aan hoe hij zich uitdrukt door middel van huisdecoratie.

DE VERSCHILLEN TUSSEN INTERIEURDESIGN EN MODE

Hoewel de onderwerpen van interieur- en modeontwerp vergelijkbaar zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat ze niet een en dezelfde zijn. Misschien wel het meest voorkomende en voor de hand liggende verschil tussen interieur en modeontwerp is dat modetrends meestal vluchtiger zijn dan de trends van interieurs. Hoewel er verschillende redenen zijn waarom dit het geval kan zijn, blijft het voor de hand liggend dat het veranderen van een outfit veel gemakkelijker en goedkoper is dan een keuken, woonkamer, slaapkamer… enzovoorts.

Een ander verschil tussen mode en interieur is wat invloed heeft op elk van hen. Waar sociale en economische leefstijlpatronen kunnen worden toegeschreven aan veel van wat de wereld van het modeontwerp drijft, is het aantoonbaar de wereld van het modeontwerp zelf, die de wereld van het interieurontwerp en de inrichting drijft. Wat betekent dat nu precies? Simpel gezegd zijn modeontwerpers verstandig om rekening te houden met culturele thema’s en evenementen en tegelijkertijd nieuwe lijnen te trekken. Als er bijvoorbeeld sociale bewegingen zijn, zoals groen wonen, verwerken slimme modeontwerpers ze in elk detail van hun creaties. Van organische stoffen, tot lichte en strakke ontwerpen, een ontwerper die zich richt op deze beweging zou zeker elementen van de blijvende trend in elke steek opnemen. Traditioneel, als de beweging zich meester begint te maken van de massaconsumenten, gaat ze over op interieurdecoratie en -stijlen. Daarom zou men kunnen stellen dat in veel toepassingen, wat invloed heeft op het modeontwerp is alleen wat invloed heeft op het interieurontwerp als de trend opstijgt en algemeen populair wordt.

DE OVEREENKOMSTEN TUSSEN INTERIEURDESIGN EN MODE

Omdat er zoveel verschillende media zijn, die de massa in staat stellen om direct toegang te krijgen tot nieuwe en opkomende modetrends, wordt het verschil tussen wat van invloed is op wat er onder de consumenten is begonnen af te nemen – in feite zien kledingontwerpers en meubelontwerpers tegelijkertijd hetzelfde en maken ze er gebruik van. Dat betekent dat als je geïnteresseerd bent in de bloemencollectie van de kleding die je favoriete ontwerper net heeft uitgebracht, de kans groot is dat een meubelfabrikant al collecties met vergelijkbare patronen heeft geproduceerd.

Misschien wel de grootste en meest opvallende overeenkomst tussen interieur- en modeontwerp is dat ze beide het middel zijn waarmee een individu zich vrijelijk kan uiten. Beide laten de consument toe zich te onderscheiden van anderen en geven aan hoe hij of zij zich voelt over wie hij of zij is. Of het nu gaat om de perfecte jurk of bank, de juiste ketting of eindtafel, het vinden van een stijl en trend die spreekt tot een individu is een belangrijk aspect van het bestaan in de huidige samenleving.