GamingTechnologie

Mijn ervaring met de Google Stadia

Je kunt nu alles streamen. Films, tv, sport, mensen die videogames spelen en tenslotte videogames. Toen Google voor het eerst de Stadia aankondigde, de nieuwe streaming-centrische gameconsole, veroorzaakte het een mengeling van opwinding, verwarring en woede vanuit de game-industrie. Het voorstel om 4K-games te streamen met goede verbindingen en framerates leek te mooi om waar te zijn. Maar dat was het niet. De ontzagwekkende realiteit is dat het meer dan mogelijk was, en Google heeft het niet alleen gedaan, maar het ook nog eens genageld, waardoor de minpunten van de Stadia veel verwarrender en frustrerender wordt.

De eigenlijke technologie van de Stadia is de plek waar het echt blinkt, zodra je een spel koopt, geen updates, installaties of iets dergelijks. Speel overal met een tablet, telefoon, laptop of een ander soort scherm. Zoals velen was ik sceptisch over het feit dat de uitvinding van Google in de praktijk zou werken, en het verrassende is dat het precies werkt zoals Google zei. De streaming is efficiënt, met behulp van Google’s reeds gevestigde cloudservers voor een vlotte ervaring.

Stadia spelen op het werk

Groot gebouw, gedeeld internet, en veel interferentie, ik dacht dat Stadia hier zou falen. Nee. De Stadia werkte tussen 720p-1080p op mijn telefoon en laptop, met weinig tot geen frame rate drops. Ik heb Destiny 2 online geprobeerd, samen met Mortal Kombat, en beide zagen er prachtig uit. Terwijl ik aan het streamen was op mijn laptop en telefoon, dus 4K was niet van toepassing, zag de resolutie er altijd mooi en soepel uit. 

Stadia spelen bij Starbucks

De favoriete hangplek voor heel veel mensen. Hier is waar ik problemen tegenkwam. Met een laptop aangesloten op het drukke en onbetrouwbare Starbucks-netwerk werkte Stadia niet goed: de framerate daalde, de resolutie laag, en de bediening was vertraagd. Echter, het streamen op mijn telefoon aangesloten op het mobiele netwerk werkte weer best goed. Ik was nog steeds in staat om Destiny 2 te streamen en met enige vertraging online te spelen. Hoewel het een meer zichtbare wankele verbinding was, werkte het nog steeds, en het werkte best goed.

Stadia spelen in de trein

Oké, tot niemands verrassing was dit de slechtste plek om te spelen. In tunnels of ondergronds met een mobiel netwerk verbinding werkte Stadia gewoon niet, wat begrijpelijk is. Je kunt Netflix niet streamen op de meeste treinen, dus waarom zou ik in staat zijn om spellen te streamen? Het spreekt voor zich dat Stadia geen vervanging is voor je Switch of handheld.

Stadia thuis spelen

De technologie Google die Stadia aandrijft belooft en de prijs die je ervoor betaalt maakt het een hele interessante alternatief voor een console.
De capaciteit om spellen bijna overal te spelen en de verwijdering van het downloaden en het updaten van spellen is een reusachtige plus. Thuis is dus absoluut de beste manier om te spelen, al was het maar omdat alles thuis veel beter is.