Duurzaamheid

Alles wat je wil weten over veganistisch cactusleer uit Mexico

Leer gemaakt uit cactussen, het klinkt ongeloofwaardig en toch bestaat het sinds 2019. Ondernemers Andrián López Velarde en Marte Cárarez uit Mexico ontwikkelde een veganistisch leersoort uit Nopal, ofwel een cactus. De ondernemers hadden slechts één doel voor ogen: een dierenleedvrij, duurzaam alternatief ontwikkelen zonder giftige chemicaliën. En dat is gelukt.

Het cactusleer is voor een gedeelte biologisch afbreekbaar en is door de hoge kwaliteit geschikt om te gebruiken in de mode,-lederwaren,- meubel- en zelfs auto-industrie. Het cactusleer heeft de zelfde eigenschappen heeft als dierlijk of synthetisch leer vooral op het gebied van elasticiteit en het ademen van de stof. Het leer kan zelfs tientallen jaren onbeschadigd mee.

Tijdens de International Leather Fair Lineapelle 2019 in Milaan presenteerde het duo voor het eerst hun ontwikkeling onder de naam Desserto. Voordat de ondernemers begonnen aan hun onderzoek naar een klimaatvriendelijk alternatief voor leer, werkte ze in de auto-industrie en de mode-industrie. Daar ontdekten het duo hoe groot het probleem milieuvervuiling was, en besloten hier iets aan te gaan doen.

Image: Wikimedia

Maar waarom koos het duo voor cactus en niet voor een andere grondstof als hoofdingrediënt? Dat is simpel. Een cactus heeft geen water nodig en er zijn er genoeg van in Mexico. Daarnaast geeft een cactus nog een symbolische betekenis aan hun uitvinding; een cactus staat namelijk als symbool voor Mexicanen.

Het grootste verschil tussen Desserto, cactusleer, en dierlijk leer is de ecologische voetafdruk. Zo wordt er bij de productie van cactusleer minimaal gebruik gemaakt van water en zijn giftige chemicaliën overbodig. Cactusleer is een stuk klimaatvriendelijker terwijl het materiaal sprekend lijkt op dierlijk of synthetisch leer.

De grootste uitdaging voor de ondernemers was om het cactusleer toegankelijk te maken voor grote en kleine bedrijven. Volgens het duo is 2019 wel het perfecte jaar geweest om het cactusleer te lanceren. Steeds meer bedrijven kregen interesse in milieuvriendelijke materialen. Alleen voor kleinere bedrijven is het soms lastig. Een minimale afnamehoeveelheid is al teveel en daarom soms niet toegankelijk.

Cactusleer zou voor veel bedrijven een win-win scenario kunnen betekenen. Het materiaal is duurzaam, kostenbesparend en voldoet aan de gevraagde eisen. Een bedrijf dat cactusleer gebruik zal niet alleen profiteren van een duurzame ontwikkeling, het biedt hen ook een concurrentievoordeel. Er is steeds meer vraag van de consument naar duurzame kleding en daar kan een bedrijf door cactusleer te gebruiken slim op inspelen.

Bron: Fashion United