AlgemeenKledingMode

Waarvoor dient die kleine zak op je spijkerbroek?

Er is geen kledingstuk die meer wijdversprijd is dan de spijkerbroek. Het is zo’n stijl die je waarschijnlijk voor veel van hun standaard ontwerpkenmerken als vanzelfsprekend hebt beschouwd. Zoals bijvoorbeeld het kleine zakje aan de binnenkant van je rechtervoorzak. Het maakt niet uit welk merk, jeans zijn bijna altijd voorzien van dat kleine zakje aan de binnenkant van je rechterzak. Deze mini-pocket is al sinds 1879 standaard op jeans.

Als je deze functie ooit hebt opgemerkt, heb je je misschien afgevraagd: “Waar is dit kleine zakje voor?” Veel mensen nemen aan dat de mini-pocket voor het dragen van kleingeld is. Maar als je dit zakje daadwerkelijk voor kleingeld zou gebruiken, zou je al snel beseffen dat het terughalen van muntgeld uit het zakje een flink lastig is. Het is niet voor dit doel gemaakt. Andere mensen hebben de mini-pocket een “ticket pocket” genoemd, omdat de kaartjes voor een concert of een film perfect in zijn afmetingen passen. Maar helaas is dat ook niet de ware maatstaf voor de creatie van de mini-pocket.

De mini-pocket werd oorspronkelijk een “horlogezakje” genoemd en was ontworpen om een cowboy of arbeiderszakhorloge in op te bergen. Probeer het eens: Als je een zakhorloge in dat kleine zakje schuift merk je dat het perfect past. Niet te los; niet te strak. Het horloge blijft veilig en gemakkelijk toegankelijk. Als ik in de jaren 1880 een cowboy was, kan ik zien waarom dit kleine vakje van pas zou komen.

Het antwoord op de brandende vraag waar het zakje-met-een-zakje op je spijkerbroek voor dient. Voor de meesten van ons moderns is het nu puur decoratief, maar mocht je dat unieke mensenras zijn dat nog steeds een zakhorloge draagt, dan weet je nu een goede plek om het te houden.

Bron: Art-of-Manliness
Afbeelding: Anne Nygård on Unsplash