Duurzaamheid

Microplastics in groenten en fruit

Uit onderzoek is gebleken dat microplastics worden geabsorbeerd in de groenten en fruit die we consumeren. Volgens de studies hebben wetenschappers ontdekt dat enkele van de meest geconsumeerde producten, waaronder appels, wortelen, ananassen, boerenkool en kool, besmet kunnen zijn met gehaltes aan plastic.

Uit het onderzoek bleek dat appels en wortelen tot de meest besmette groenten en fruit behoren. Deze nieuwe openbaring is een reden tot bezorgdheid, gezien het feit dat dit vitale delen van de voedselketen zijn. Artsen raden vaak aan om veel groenten en fruit te eten om het immuunsysteem van het lichaam te versterken. De overvloed aan microplastics in dergelijke voedingsmiddelen kan echter de voordelen ervan uithollen.

Een recente onderzoekspublicatie benadrukte dat de dagelijkse inname van plastic zorgwekkend is voor zowel kinderen als volwassenen. Hoewel de hoeveelheid plastic die uit fruit wordt geconsumeerd minder blijkt te zijn dan in flessenwater, is er nog steeds reden tot bezorgdheid. Volgens een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability, kan microplastics worden geabsorbeerd door de wortels van sla. Zodra de microplastics zijn geabsorbeerd, worden ze via de interne water- en voedseltransportsystemen naar eetbare delen van de gewassen getransporteerd.

Verschillende lobbygroepen vragen om meer informatie over de invloed van microplastics op het menselijk lichaam. Volgens de oprichter van Plastic Soup Foundation, Maria Westerbos, maakt het bedrijf zich zorgen over de aanwezigheid van microplastic bij vissen en andere zeedieren. De stichting maakt zich nu zorgen over de aanwezigheid van plastic in producten en speculeert dat er microplastic in onze vleesproducten zou kunnen zitten. “We weten al jaren van plastic in schaaldieren en vis, maar dit is de eerste keer dat we weten dat plastic in groenten terechtkomt”, aldus Westerbos. “Als het in groenten terechtkomt, komt het ook in alles wat groente eet, wat betekent dat het ook in ons vlees en onze zuivel zit.” Er zijn nu studies aan de gang om de effecten te bepalen van het consumeren van te veel microplastics per dag in ons lichaam.

Bron: Inhabitat