Duurzaamheid

Project Blu maakt van plastic flessen duurzame huisdierproducten

Project Blu is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd startup-bedrijf dat duurzame huisdierenproducten maakt van gerecyclede materialen zoals plastic, textiel en leer. Elk Project Blu product wordt gemaakt met behulp van 1 tot 300 plastic flessen, en elke verkoop komt met de belofte van het bedrijf om nog een pond plastic te reinigen van de oceanen en kusten door middel van haar partnerschap met de non-profit Plastic Bank.

“Onze oceanen zijn het slachtoffer van onze plastic epidemie, met tot 12,7 miljoen ton plastic per jaar,” zei Geryn Evans, de oprichter van Project Blu. “We werken aan het verzamelen en produceren van hoogwaardige huisdierproducten uit het toenemende aantal plastic flessen en afgedankte visnetten die zich al in onze oceanen bevinden, in plaats van meer plastic producten te maken”.

Het recyclen van plastic

Het plastic wordt afgebroken tot vlokken en gesmolten tot pellets voordat het wordt omgezet in polyestergaren, terwijl de vezels worden onttrokken aan de stoffen die tot katoengaren worden gemaakt. De garencombinatie wordt vervolgens gebruikt voor het maken van stevig speelgoed voor huisdieren en bedden. Leer is wat lastiger; stukken afgedankt leerafval die bestemd zijn om te worden gestort, worden afgebroken tot leervezels en met behulp van een hydro-entanglement proces tot een composiet gemaakt. Zo kunnen de leerresten worden omgevormd tot één enkele rol materiaal die vervolgens door Italiaanse ambachtslieden met de hand wordt bewerkt tot stijlvolle riemen en kragen.

Het proces gebruikt geen schadelijke chemicaliën, minder water dan de traditionele productie van huisdierenproducten en is koolstofneutraal. Project Blu werkt ook samen met een boomplantage-organisatie in Afrika om de CO2-uitstoot van het transport tegen te gaan. Het meeste plastic dat gebruikt wordt voor de producten van Planet Blu wordt ingezameld in de staat Maharashtra in India, een van de landen in de wereld die het meest te lijden hebben onder de plasticvervuiling.

Uitbreiding naar gezonde voeding

Project Blu werkte onlangs samen met Mars Petcare, een wereldwijd erkende fabrikant van gezondheid en voeding voor huisdieren, met een investering van 200.000 dollar om het bedrijf te helpen opstarten. De startup heeft al meer dan 80.000 producten geleverd aan internationale distributeurs en werd uitgeroepen tot “Best New Product” op de PATS-tentoonstelling, het populaire evenement voor de huisdierenindustrie in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Inhabitat