GeldKleding

6 miljard dollar aan exportinkomsten verloren

Als tweede grootste kledingproducent ter wereld, na China, voelt Bangladesh de rimpeleffecten van de mode-industrie die zwaar getroffen is door het coronavirus. Verwacht wordt dat het land dit jaar 6 miljard dollar zal verliezen aan geannuleerde bestellingen van grote modewinkels. Het nieuws werd gemeld door Reuters.

Annuleringsbestellingen blijven dagelijks toenemen onder fabrikanten omdat veel retailers niet weten wanneer ze weer fysieke winkels kunnen openen, en e-commerce is niet genoeg om bedrijven overeind te houden, vooral niet als mensen hun baan links en rechts verliezen en de economie vrijwel op pauze staat.

Dit verlies van zaken kan nadelig zijn voor de arme gemeenschappen in Zuid-Aziƫ. De kledingindustrie in Bangladesh is gebouwd door werknemers met lage lonen, met meer dan 4 miljoen werknemers in de verwerkende industrie. 84 procent van de export van het land kwam uit de kledingindustrie.

De bestellingen tot juli zijn geannuleerd of opgeschort, en de kopers nemen een afwachtende houding aan bij het plaatsen van de bestellingen. De premier van Bangladesh, Sheikh Hasina, onthulde een pakket van 588 miljoen dollar voor de kledingindustrie dat bedoeld is om arbeiders te betalen. De fabrieken doen hun best om niet te sluiten, maar zonder harde datum in zicht voor wanneer de winkels konden heropenen kunnen zij worden gedwongen om dat als optie te wegen.

Bron: Fashion United