AutoTechnologie

2020 Geneva Motor Show geannuleerd over de angst coronavirus

De Zwitserse autoriteiten hebben de 2020-editie van de Internationale Autoshow van Genève indirect geannuleerd door alle openbare en privébijeenkomsten die door meer dan 1.000 mensen werden bijgewoond, te verbieden. Het besluit is een reactie op het dodelijke, zeer besmettelijke coronavirus dat zijn wortels in China heeft en zich snel over Europa verspreidt.

Geen scenario waarin het door zou kunnen gaan

Maurice Turrettini, de voorzitter van de show, legde uit dat de omstandigheden die tot de annulering hebben geleid buiten de controle van zijn team vallen en dat het negeren van de orders van de regering illegaal zou zijn. Het verbod dat de Zwitserse Bondsraad op 28 februari aankondigde, zal worden gehandhaafd tot 15 maart, maar het uitstellen van het evenement is geen optie.

“We kunnen zo’n grote show niet weken of maanden uitstellen. Er is zoveel organisatie bij betrokken. Het is niet mogelijk om het opnieuw te organiseren in 2020,” verklaarde hij, en de volgende editie zal open zijn voor het publiek op 4 maart 2021.

Tijdens een persconferentie die kort na de aankondiging werd gehouden, legden de organisatoren uit dat ze kort hebben gekeken naar het plannen van alleen de persdagen, maar dat ze dat niet konden omdat ze onvermijdelijk meer dan 1.000 mensen zouden hebben getrokken. De automakers hun nieuwe modellen laten introduceren in het Palexpo-centrum en het live-streamen van de persconferenties was om dezelfde reden geen optie; er zijn meer dan 1000 mannen en vrouwen nodig om het Palexpo-conventiecentrum draaiende te houden. “Er is geen plan b mogelijk in de huidige context”, bevestigt Turrettini.

Olivier Rhis, de directeur van de show, merkte op dat de financiële gevolgen “enorm zullen zijn voor iedereen”, maar hij gaf geen specifiek cijfer, of onthulde niet wie de last zal dragen. De showgangers die hun tickets hebben gekocht, zullen een terugbetaling kunnen eisen. Terwijl de meeste auto’s die zich onder de blote hemel moesten koesteren, pas dit weekend in Genève zouden aankomen, zijn de stands voor ongeveer 95% geassembleerd en moeten ze tegen 7 maart uit elkaar worden gehaald. Er zou zelfs een 1500 meter lange indoor racebaan zijn in een van de zalen.

Financiële gevolgen van het uitstellen

De beslissing op het laatste moment zet de hele auto-industrie op zijn kop. De auto’s die online voor hun geplande debuut bij de show worden onthuld, zoals de achtste generatie Volkswagen Golf GTI, zouden niet in publiek voor maanden kunnen worden gezien. En, veel modellen die nog niet zijn geïntroduceerd zullen niet zoals gepland in de eerste week van maart getoond worden. Automakers zullen individueel beslissen wanneer, waar en hoe ze hun volgende auto’s introduceren.

Dat wil niet zeggen dat het volgende week griezelig stil zal zijn. Hoewel sommige autofabrikanten ons al hebben gevraagd om geen informatie te publiceren over hun voorheen aan Genève gebonden auto’s, kunnen degenen die weken geleden foto’s en persberichten deelden onder embargo niet terugkrabbelen omdat tijdschriften hun volgende nummer al hebben gestuurd om te drukken.

Bron: Autoblog.com