DuurzaamheidTechnologie

De Zuidpool warmt 3 keer sneller op dan waar dan ook.

De Zuidpool wordt steeds warmer – in feite wordt deze afgelegen locatie tot drie keer sneller opgewarmd dan de rest van de planeet. Onderzoekers zijn er bijna zeker van dat deze verontrustende trend te wijten is aan menselijke activiteiten. Kyle Clem, een onderzoeker in de klimaatwetenschap, legde de trend uit in een artikel voor The Guardian. “Mijn collega’s en ik stellen dat deze opwarmingstrends waarschijnlijk niet alleen het resultaat zijn van natuurlijke klimaatvariabiliteit”, schreef hij. “De effecten van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering lijken samen te werken met de aanzienlijke invloed die natuurlijke variabiliteit in de tropen heeft op het klimaat van Antarctica. Samen maken ze de opwarming van de zuidpool tot een van de sterkste opwarmingstendensen op aarde”.

Omdat de ijzige landmassa 5,4 miljoen vierkante mijl beslaat, is er veel temperatuurvariatie. Wetenschappers volgen de temperaturen sinds 1957 op het zuidelijkste weerobservatorium van de planeet, het Amundsen-Scott Zuidpoolstation. Op het Antarctische plateau diep in de Zuidpool, de koudste regio op aarde, kan de gemiddelde temperatuur dalen tot -60 graden Celsius in de winter en stijgen tot -20 graden Celsius in de zomer. Clem en zijn collega’s hebben zich de afgelopen 30 jaar geconcentreerd op de temperaturen. Zij concludeerden dat de Zuidpool tussen 1989 en 2018 met 1,8 graden Celsius is opgewarmd. Sinds 2000 is het sneller opgewarmd. Wetenschappers wisten al dat het Antarctisch Schiereiland en West-Antarctica warmer werden. Esperanza, het onderzoeksstation van Argentinië op de noordelijke punt van het Antarctisch Schiereiland, bereikte in februari een nieuw hoogtepunt van 18,2 graden Celsius, oftewel 64,9 graden Fahrenheit. Maar wetenschappers zijn vooral gealarmeerd over de temperatuurstijging diep in het afgelegen, bergachtige binnenland van het continent.

Clem en zijn collega’s analyseerden meer dan 200 klimaatmodelsimulaties om de invloed van de mens op de klimaatverandering te meten. “Deze klimaatmodellen laten zien dat recente stijgingen van broeikasgassen mogelijk hebben bijgedragen aan ongeveer 1 ℃ van de totale 1,8 ℃ opwarming op de zuidpool,” schreef hij. Stormachtig weer en lagedruksystemen rond het Antarctisch schiereiland in de Weddellzee zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de verhoogde temperaturen. Maar de combinatie van het weer en de broeikasgassen zijn waarschijnlijk het probleem. “De waargenomen opwarming overschrijdt 99,9% van alle mogelijke trends zonder menselijke invloed – en dit betekent dat de recente opwarming uiterst onwaarschijnlijk is onder natuurlijke omstandigheden, zij het niet onmogelijk”, schreef Clem.

Bron: The Gaurdian