DuurzaamheidTechnologie

Krekels, een duurzame en avontuurlijke snack

Voor westerlingen is snacken op insecten niet mainstream. Maar dat kan veranderen, dankzij de stijgende trend van eetbare insecten en op krekels gebaseerde snacks – zoals die van Chirps, Don Bugito, EXO, Hotlix, Rocky Mountain Micro Ranch en SEEK. Er zijn zelfs hondenkoekjes van Chippin (ja, zelfs een cricket-gebaseerde Scooby Snack!). Een recente marktstudie van Meticulous Research Ltd stelt vast dat “de wereldwijde markt voor eetbare insecten tegen 2030 naar verwachting 7,96 miljard zal bereiken”.

Een oplossing voor globale Voedseltekort

De zorgen over de voedselzekerheid hebben voedingsinnovatoren ertoe aangezet om na te denken over de manier waarop gezonde eiwitten kunnen worden verkregen. Zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN) heeft gedocumenteerd, “tegen 2050 zal de aarde 9 miljard mensen huisvesten. Om dit aantal op te vangen moet de huidige voedselproductie verdubbelen. Grond is schaars en uitbreiding van het landbouwareaal is zelden een haalbare of duurzame optie. De oceanen zijn overbevist en de klimaatverandering en de daarmee samenhangende watertekorten kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de voedselproductie.

Een mogelijke oplossing voor het voedselonzekerheidsconflict is insecten als voedselbron. De FAO kondigde daarom aan: “Eetbare insecten bevatten hoogwaardige eiwitten, vitaminen en aminozuren voor de mens. Insecten hebben een hoge voedselconversie – krekels hebben zes keer minder voer nodig dan runderen, vier keer minder dan schapen en twee keer minder dan varkens en vleeskuikens om dezelfde hoeveelheid eiwitten te produceren. Bovendien stoten ze minder broeikasgassen en ammoniak uit dan conventioneel vee…Daarom zijn insecten een potentiële bron voor de conventionele productie (mini-vee) van eiwitten, hetzij voor directe menselijke consumptie, hetzij indirect in hergebruikt voedsel (met geëxtraheerde eiwitten van insecten)”.

Wat we uiteindelijk kunnen eten

“Van de 1,1 miljoen soorten insecten die wetenschappers hebben geïdentificeerd en benoemd, zijn er 1.700 eetbaar,” meldde PBS News Hour. Meer dan 2 miljard mensen dineren al op krekels, sprinkhanen, krekels en meer. De textuur van deze insecten kan worden vergeleken met die van langoesten of garnalenpopcorn. En net zoals sushi 40 tot 50 jaar geleden nog niet erg aantrekkelijk was, zo kan ook de westerse cultuur leren om krekels te accepteren als een levensvatbare maaltijdbron.

Krekels hebben immers veel voordelen. Zo zijn ze een duurzamer alternatief voor rund-, lams- en varkensvlees. David Glacer, academicus van de Entomological Society of America (ESA), werkte uit dat krekels “zich snel voortplanten, korte levenscycli hebben, in de stadslandbouw in hoge concentraties kunnen worden gekweekt zonder antibiotica, in tegenstelling tot wat men ziet bij gekweekte gewervelde dieren. En, insecten produceren geen potentieel schadelijke bijproducten, in tegenstelling tot varkenshouderijen die grote en giftige vloeibare lagunes hebben, en in tegenstelling tot de salmonella problemen die we hebben met kippen en E. coli van rundvlees”.

Natuurlijke voordelen van insecten

Ten tweede verspreiden krekels geen ziekten zoals runderen met de gekkekoeienziekte of varkens met de Mexicaanse griep. Zoals beschreven door Brian Fisher, California Academy of Sciences entomologist, “Er is bijna geen enkele kans dat een ziekte die een insect treft een mens daadwerkelijk kan treffen nadat het is gekookt”.

Bovendien zijn krekels over het algemeen gezonder dan traditioneel vlees doordat ze vetarm, ijzerrijk en eiwitrijk zijn en zelfs een hoog omega-3-gehalte hebben. Zoals PBS News Hour verklaarde, “Een zes-ounce portie krekels heeft 60% minder verzadigd vet en twee keer zoveel vitamine B-12 als dezelfde hoeveelheid gemalen rundvlees.”

Ook een studie van de Universiteit van Wisconsin-Madison heeft aangetoond dat krekels gunstig zijn voor de darmbacteriën en voor het verminderen van systemische ontstekingen in het lichaam. Dat wordt toegeschreven aan de chitinevezels van de krekels, die in tegenstelling tot plantaardige vezels zijn. Deze van krekels afgeleide chitinevezels bevorderen een andere reeks van bacteriële groei, of een probiotisch milieu, dat gunstig blijkt te zijn voor het maag-darmkanaal.

Gezien de positieve feedback op krekels als maaltijdbron kunnen deze eetbare insecten worden verwerkt tot eiwitrijk meel voor bakkerijproducten of tot andere maaltijdproducten, aangezien krekelrijke janboel ook een voedzame eiwitpunch verpakt!

Bron: Inhabitat